Bulgur pšeničný
Plná zavařovací sklenice 0,7 l: cca 550 g
Pšeničný bulgur je ideální přílohou tam, kde jste doposud používali rýži nebo kuskus. Bulgur je tradiční pokrm jemné oříškové chuti, který je výživnější než rýže a také je stravitelnější než luštininy. Vyzkoušejte si bulgur i ve vaší kuchyni a uvidíte, že brzy si najde místo na vašem stálém jídelníčku.
Kategorie: | Potraviny |
---|---|
Položka byla vyprodána… |
PŠENIČNÝ BULGUR
Přemýšlíte, jakou potravinu byste mohli zařadit do svého jídelníčku, aniž byste museli výrazně měnit jeho obsah? Pak zkuste bulgur. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Bulgur je v podstatě namočená a nalámaná předvařená celozrnná pšenice. Ač to nemusí znít nijak lákavě, vězte, že bulgur, charakteristický svou oříškovou chutí, se svým použitím podobá klasické rýži či třeba kuskusu.
Důležitý je samozřejmě i vysoký obsah zdraví prospěšných látek. V bulguru se nachází ohromné množství vlákniny, díky čemuž se bulgur hodí i k redukčním dietám – i jeho mála porce vás totiž dostatečně zasytí. Celkově pozitivní nutriční hodnota bulguru z něj dělá ideální potravinu ke konzumaci, chceme-li jíst zdravě. V bulguru je navíc i přes významný podíl bílkovin naprosté minimum tuku. Nemusíte se proto bát, že byste po jeho konzumaci tloustli, což je ostatně jeden z důvodů jeho popularity u všemožných dietních programů. Tato předvařená celozrnná pšenice také skvěle stimuluje náš nervový systém i činnost střev.
VYUŽITÍ BULGURU V KUCHYNI
Hojně se využívá kupříkladu v Libanonu, kde je bulgur jednou ze základních surovin při výrobě známého salátu tabouli. Jelikož zejména v těchto oblastech se jedná o velice populární potravinu, nalezneme ho i v dalších masových i vegetariánských jídlech – například ve falafelu.
Dají se z něj vyrobit karbanátky, nádivky, mnohdy se přidává do polévek a úplně nejčastěji se používá jako náhražka rýže – ať už jako příloha, nebo při přípravě rozličných rizot a podobně. Také se dá využít k přípravě kaší. Bulgur je přímo jak stvořený pro vegany a vegetariány, neboť je velice lehce stravitelný díky obsahu vlákniny, minerálů a vitamínů.
PŘÍPRAVA BULGURU
Bulgur nejprve 2x propláchněte. Bulgur dokáže absorbovat velké množství vody, proto je zapotřebí ho vařit v poměru 1:3 po dobu 15-20 minut. Pokud chcete být při přípravě k bulguru šetrnější, povařte ho jen 5-10 minut a poté ho nechte dojít pod pokličkou. Nejšetrnějším způsobem je nechat ho nabobtnat ve studené vodě po dobu cca 1 hodiny.
SLOŽENÍ
Loupaná, předvařená, drcená pšenice
Alergen: lepek
SKLADOVÁNÍ
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70%.
Země původu: Turecko
Covitar s.r.o. je dodavatelem sušeného ovoce, ořechů, přísad a polotovarů z ovoce v potravinářském průmyslu.
V naší firmě považujeme sušené plody především za přírodní lahůdku. Existuje mnoho druhů, příchutí a vůní, které jsou pro nás každodenní inspirací.