Vlastnosti a výhody: Existuje asi 60 druhů bazalky, ta nejpoužívanější má velké zelené listy a jemně hřebíčkovou vůni. Její chuť se lehce liší podle toho, zda roste v teplejší oblastech, kde je spíše sladší, nebo v chladnějších, zde je její chuť lehce hořká. První zmínky o bazalce jsou doloženy už ze starověké Indie, kde jí přisuzovali léčivé účinky. V kuchyni zůstala využívaná dodnes, a to především v té středomořské a italské.
Použití: Bazalka jednoznačně patří na pizzu, do těstovin, salátů či polévek. Vyrábí se z ní lahodné pesto a je skvělá také s rajčaty a mozzarellou (nejlépe v čerstvé formě). V sušené podobě je pak výborná na rybách, kuřeti či v karbanátcích.
Země původu: Egypt
Benkor je česká rodinná společnost s tradicí od roku 1932, specializovaná na výrobu koření, bylin a sušené zeleniny.
Zásobují trh více než 200 druhy koření a bylin a téměř 150 druhy směsí. V poslední době rozšiřují nabídku o některé speciální byliny a nové směsi. Přáním je, aby zákazník použitím koření nejen zvýraznil chuť a vůni připravovaných pokrmů, ale aby toto koření a bylinky přispěly především ke zdravé výživě. Kladou proto zvýšený důraz na zásady racionální výživy.