Badyán
Badyán vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření.
Kategorie: | Potraviny |
---|
Badyán vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření. Jsou to plody badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně. Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší, chutná pálivě. Je to koření především do čínské kuchyně. V české kuchyni se používá do vánočního pečiva, perníků, povidel a ovocných polévek.
Celý se používá do kompotů, kečupů apod., kde se vaří s ovocem a nakonec se odstraní. Také se používá k dekoraci – provoní celý byt.
Uchovávejte v suchu a temnu.
Země původu: Vietnam
Benkor je česká rodinná společnost s tradicí od roku 1932, specializovaná na výrobu koření, bylin a sušené zeleniny.
Zásobují trh více než 200 druhy koření a bylin a téměř 150 druhy směsí. V poslední době rozšiřují nabídku o některé speciální byliny a nové směsi. Přáním je, aby zákazník použitím koření nejen zvýraznil chuť a vůni připravovaných pokrmů, ale aby toto koření a bylinky přispěly především ke zdravé výživě. Kladou proto zvýšený důraz na zásady racionální výživy.