Suché semínko může v plné kondici dřímat podle druhu rostliny i několik let. V každém semínku je nachystán celý balík živin, které za příznivých podmínek zajistí nastartování růstu celé rostliny. Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat bouřlivé metabolické děje, několikanásobně vzroste obsah vitaminů a minerálů, enzymy pracují na plné obrátky. Při klíčení se bílkoviny štěpí na aminokyseliny, sacharidy na jednoduché cukry, tuky na volné mastné kyseliny. Naklíčená semena jsou tak nejen silně obohacená o hodnotné výživové složky, ale také jakoby předtrávená a dobře stravitelná. Jsou také zdrojem důležité vlákniny.
Jak naklíčit semínka
- Nejdříve semena důkladně propláchněte, zalijte vlažnou vodou a nechte bobtnat.
- Nabobtnaná semena znovu důkladně propláchněte vlažnou vodou a rozhrňte do nakličovací misky (koupené nebo některé z alternativ, které máte doma). Vrstva semen by neměla být vysoká, ideálně by semínka měla být v jedné, maximálně dvou vrstvách. Umístěte poblíž okna, ne na přímém slunci, v normální pokojové teplotě.
- Klíčící semena minimálně 2× denně proplachujte vlažnou vodou. Doba klíčení se liší podle druhu a velikosti semena. Naklíčená semena, pokud je nezkonzumujete najednou, uchovávejte v lednici. Vydrží ještě tak 3 dny.
Co nakličovat
Pro použití k nakličování je nejvhodnější zvolit semena v biokvalitě; máte jistotu, že neobsahují umělé chemické látky použité při konvenčním pěstování.
- Z luštěnin jsou ke klíčení vhodné fazole mungo, červená čočka (pouze celá, loupaná nenaklíčí), zelená čočka, tmavě zelená čočka, cizrna, fazole adzuki.
- Z obilovin nejrychleji klíčí žito, pak pšenice, ječmen a oves.
- Z dalších plodin je velmi oblíbená vojtěška (alfa alfa), hořčice, řeřicha, ředkvička, pískavice. Prodává se i směs těchto různých rostlin určená ke klíčení.
- Méně tradiční jsou klíčky ze semen červené řepy, cibule, česneku, rukoly. Neošetřená semena určená ke konzumaci je ale poměrně složité si obstarat.
Co nenakličovat
- Obecně se nedoporučuje nakličovat velké druhy fazolí (bílá fazole, pinto, červená ledvina) – jen naklíčené jsou tvrdé, špatně stravitelné.
- Len, chia – po namočení vytvoří gel, nakličování je nejen obtížné, ale i zbytečné. Úplně postačí, když semínko probudíte namočením a zpracujete vzniklý gel. Naklíčené a mleté lněné semínko můžete koupit pod názvem Linusprout.
- Ořechy – většinou jsou oloupané, u neloupaných by bylo klíčení zdlouhavé. I tady postačí k probuzení ořechů jen je namočit.
- Loupaná a tepelně upravená semena, například freekeh.
- Semena určená k výsevu – většinou bývají chemicky ošetřena.
Využití klíčků v kuchyni
Za syrova
Klíčky menších semen je nejlepší konzumovat syrové, tepelně neupravené: mungo, všechny druhy čočky, vojtěšku, řeřichu, ředkvičku. Zamíchejte je do salátu, do pomazánky nebo posypte namazaný chléb. Ozdobit jimi můžete rizoto nebo krémovou polévku. Do polévky nebo rizota přidejte na konci vaření nebo jen zamíchejte do hotového pokrmu.
Za tepla
- Zpravidla se uvádí, že klíčky se mají konzumovat syrové, ale šetrná tepelná úprava není vůbec od věci. Pro někoho mohou být tepelně upravené klíčky lépe stravitelné.
- Z větších druhů (cizrna a adzuki) můžete po rozemletí upéct placičky nebo karbanátky.
- Naklíčené obilí můžete přidat do těsta na chleba nebo dalamánky, rozemlít a uvařit kaši.
- Tradičně se na jaře připravovala pučálka – naklíčený a opražený hrách. Můžete připravit na sladko i na slano, s různým kořením nebo sójovou omáčkou.